Indítsa stílusosan a telet a DEZENT KS, TU és TN felnikkel

Az „arany október” kifejezéssel sokan az őszi napsugarakra asszociálnak, melyek még sok helyen felbukkanhatnak. A tapasztalt autósok azonban a téli gumiabroncsok felszerelésére is gondolnak.

A tény, hogy a téligumik gyakran acél felnikre vannak felszerelve, csökkentheti az autózás örömét. A DEZENT bebizonyítja, hogy stílusosan is lehet indítani a hideg évszakot az új KS, TU és TN modelljeivel, amelyek a speciálisan kifejlesztett SRC festéknek köszönhetően jól felkészültek a téli időjárási körülményre. A DEZENT konfigurátor megmutatja, melyik modell illik tökéletesen az Ön autójára.

Bild 1
DEZENT KS dupla küllős kialakítással

Kifinomult, kétküllős kialakításának köszönhetően a DEZENT KS minden autótípusnak dinamikus megjelenést kölcsönöz. A küllők a felni pereme felé sűrűsödnek, így fiktív élek alakulnak ki. A KS fekete, grafit vagy ezüst színű kivitelben kapható. A 16” és 19” közötti méreteknek és a három különböző színvariációnak köszönhetően a DEZENT KS autómodellek széles skáláján használható.

Bild 2
Klasszikus és mégis más – Az új DEZENT TU

A DEZENT TU egy klasszikus 5 küllős felni. Aszimmetrikus küllős bordáival azonban  még üresjáratban is a mozgás hatását keltik, ezzel egy kis extra lendületet kölcsönözve a felninek. Maguk a küllők a mély középső részből látszólag áramló mozgással indulnak ki, és még a felni peremén is túlnyúlnak. Kis és kompakt autók, limuzinok, kombik, SUV-k és furgonok - egészen a prémium középkategóriáig: A DEZENT TU a 750 kg-os teherbírásnak és a 15” és 18” col közötti méreteknek köszönhetően széles spektrumot lefed.

Bild 3
A DEZENT TN kisautók és mini SUV-ok számára

Egyedi stílusával a DEZENT TN tökéletes megjelenést biztosít. A kompakt középső rész és az éles V-alakú küllők erőt sugároznak, míg a ferde küllők szélei, amelyek karcsúbbá teszik a felnit, akcióra hívnak. Az Ön által választott kivitel lehet fényes fekete teljes egészében, opcionálisan front polírozott vagy teljesen ezüst színű, így különböző stílus jegyeket adhat hozzá autójához. A DEZENT TN kizárólag 4 lyukú felszereléssel és 15”-17” közötti mérettartományban kapható. A kisautók és a mini SUV-k optimális kiszolgálása érdekében nagy, akár 630 kg-os teherbírást biztosít.

Bild 4
SRC fényezés a kavicsok és az UV-sugarak ellen

Az alufelnik használata télen is egyre népszerűbb, ilyenkor azonban kedvezőtlen körülményeknek vannak kitéve. Az SRC-fényezéssel (Salt & Sun Resistant Coating) ellátott felnik hatékonyan blokkolják a sérüléseket és az oxidáció okozta elszíneződést, valamint az UV-fényt.

Így működik az SCR védőréteg: Az alapozó egy robusztus, fekete vagy világosszürke színű porfesték, amelyet elektrosztatikusan visznek fel, majd 210 °C-on keményítenek. A tényleges "színhordozóként" egy modern nedves bevonat szolgál. Ezt követően akár két réteg különösen kemény átlátszó lakk következik befejezésként. Míg az így kezelt felnik egész évben könnyen használhatóak, a gumiabroncsok esetében ez egy kicsit bonyolultabb.

Bild 5
A megfelelő téli gumiabroncsok választása

A jól ismert ökölszabály szerint - októbertől húsvétig - érdemes téli gumiabroncsra váltani. Ebben az időszakban a legvalószínűbb a hideg, 7 fok alatti hőmérséklet. És ez még hó és jég nélkül is elég ok arra, hogy a nyári gumiabroncsok tapadása, kezelhetősége és fékteljesítménye veszélyesen alacsony legyen. A téli gumiabroncsok gumikeveréke lágyabb és ezért alacsonyabb hőmérsékleten is rugalmasabb, mint a keményebb nyári gumiabroncsoké. Az időjárástól függően a téli gumiabroncsok akár kötelezőek is lehetnek: Németországban egész évben, Ausztriában pedig november 1. és április 15. között.

De mi a helyzet az egyre népszerűbbé váló négyévszakos gumiabroncsokkal? Ha Ön általában síkvidéken közlekedik autójával, nem pedig hegyvidéken, többnyire városban vagy olyan régiókban, ahol kevés hó esik, akkor ezek is szóba jöhetnek. Az erős motorral rendelkező, nehéz autók esetében, amelyekkel sok kilométert tesznek meg az autópályán, még mindig az igazi téli gumiabroncsok a jobb választás. Szintén jó tudni: a 2018. január 1-je után gyártott téli gumiabroncsokon Németországban már alpesi szimbólumot (hópehely) kell elhelyezni. Ausztriában továbbra is elegendő az "M+S", "M.S." vagy "M&S" szimbólum. Ugyanez vonatkozik a négyévszakos gumiabroncsokra is.

A téli gumiabroncsok tartóssága

A gyártás hónapja az oldalfalon a "DOT" rövidítés mögött négyjegyű szám látható. Ha ez például 0521, akkor ez azt jelenti, hogy a gumiabroncsot a 2021-es év 5. naptári hetében gyártották. A gumiabroncsok korának azonban nincs jogi alapja. A jogalkotó csak a kötelező minimális profilmélységet szabályozza. Németországban mind a nyári, mind a téli modellek esetében kötelező az 1,6 mm-es profilmélység. Ausztriában ez csak a nyári gumiabroncsokra vonatkozik, míg télen az általánosan használt radiál gumiabroncsok esetében a futófelületnek legalább 4 mm-nek kell lennie. Ezt ajánlja a DEZENT is.