ALCAR Wheel Technology

Technológia

Felni 1x1 - Fogalmak és gyártási technológia

Az ALCAR könnyűfém keréktárcsáit a kivételesen szigorú minőségellenőrzés révén mindig a legmagasabb minőség és maximális biztonság jellemzi, ezért is vállalunk 3 év garanciát termékeinkre. 

Wheel Buildup

Egy könnyűfém keréktárcsa paraméterei

Pántszélesség 
A keréktárcsa pántszélessége col-ban kifejezve. 

Offset/Középsíkeltolás
Az a távolság mm-ben kifejezve, mely a szereléskor felfekvő felület és a keréktárcsa oldalnézeti középsíkja között található. 

Lyukkör / Lyukszám  
Jelöli azt a távolságot mm-ben kifejezve ami két egymással szemközt álló illesztőpont között van, illetve mennyi rögzítőpontal kell hogy a kerékagy rendelkezzen. 

Középfurat átmérő 
Optimális rugalmasság érdekében AEZ szűkítőgyűrűket használ, így egy felni több középfurat átmérővel is rendelkezhet.  

Hump 
Amikor erős laterális erők hatnak a kerékre (p.l. amikor egy kör mentén haladunk), a hump biztosítja, hogy az abroncs ne csússzon el a felnin, ezáltal megakadályozva a hirtelen légnyomáscsökkenést. 
Rengeteg féle hump dizájn létezik. 

Példa: 7,5Jx17H2

7,5 Pántszélesség coll-ban 
J Peremszarv mérete 
17 Keréktárcsa-pántátmérő coll-ban 
H2 Dupla hump

 

Az ALCAR alufelnik gyártása a nyersanyag kiválasztásával kezdődik, ezért a vállalat kizárólag a legjobb minőségű, magas tisztaságú alumíniumot használ a keréktárcsák öntésénél. Az alumínium beolvasztását követően az öntőformákból kerül ki a nyers felni, amely egy - kiviteltől függően - több állomásos kezelési, illetve minőségellenőrzési folyamaton megy keresztül,  kezdve az alapanyag-bevizsgálástól, a röntgen- és körkörösségi teszten keresztül, egy maró, párás közegben végzett többnapos fürdőig, valamint átesnek egy háromdimenziós (3D) méretellenőrző berendezéssel és egy héliumos tömítettség-ellenőrzővel végzett vizsgálaton. 

A keréktárcsák tervezése: 
Egy keréktárcsa élete a tervezésnél kezdődik, a vállalat képzett és tapasztalt mérnökei 3D tervezéssel, illetve alapos virtuális teszteléssel készítik el a felni specifikációját, amely minden paramétert tartalmaz a gyártáshoz. 

Terheléses teszt:
A kivételes terhelést, amely egy keréktárcsát a használat folyamán érhet, számítógépes szimulációkkal, 3D modellezéssel vizsgálják, mielőtt a felni gyártásba kerülhet. 

Az ALCAR kínálatában található valamennyi keréktárcsa rendelkezik TÜV tanúsítvánnyal, amely kiérdemléséhez 
számos összetett és magas elvárásokkal bíró teszten kell megfelelnie a terméknek, többek közt anyagfáradás 
tesztnek (laterális erőkkel végzett szimuláció), gördülési tesztnek (a felni igénybevétel-teljesítményét mérik), ütközés 
tesztnek (a járdaszegéllyel történő ütközést szimulálja), valamint számos tesztvezetés során vizsgálják minőségét. 

Egyetlen felni sem készül kizárólag téli használatra. A felni téli alkalmazhatóságát (só és felverődés elleni védelem) a borítás minősége és ereje határozza meg, a feladat az erő és a rugalmasság közötti ideális kompromisszum megtalálása volt. Az ALCAR télre ajánlott könnyűfém keréktárcsáin egy különösen jó minőségű borítást alkalmaz, mely ellenáll az évszak támasztotta külső behatásoknak is, így ezen alufelnik is biztonsággal használhatóak a tél folyamán is.

SR3 - Védelem az útszóró só ellen:
Az SR rövidítés "Salt Resistant" szókapcsolatból származik, ami só-állót jelent, míg a hármas szám a 3 rétegű festési folyamatra utal: 1. alapozás, 2. festés, 3. lakk-bevonat. Az alapozó mindig egy ultra kemény, fekete vagy világosszürke por-réteg, amit elektrosztatikusan visznek fel, majd 210°C fokon 45 percig "sütik". A festék réteg, azaz a nedves bevonat, további 40 percet tölt 180°C fokon. Legfelülre az átlátszó szigetelés, azaz a prémium lakk réteg kerül, mely biztosítja az első védelmi vonalat a környezeti hatásokkal szemben.

Hólánc:
Hóláncok, megfelelő módon felszerelve, nem jelentenek problémát az ALCAR keréktárcsák számára. Járműtől függően, az ALCAR kitüntetett figyelmet fordít arra, hogy a hólánccal szerelhető jelzés szerepeljen a TÜV bizonylatban. 

Könnyűfém keréktárcsák számára egyedi tisztítószerek és törlőkendők vannak kifejlesztve. Semmilyen körülmény között nem érheti agresszív vegyszer, súrolószer a felnit, mivel ezek károsíthatják annak borítását. Tároláskor, például a tél folyamán, tisztítsuk le őket, majd száraz helyen tároljuk.