A terhekről és azok szállítóiról - Amit egy felni elbír

A felni teherbírása

A felni teherbírása azt a maximális terhelést írja le kilogrammban, amelyet egy felni még elbírhat. A pontos teherbírás kiszámításához az autó dokumentációjában szereplő értéket el kell felezni, mivel a teherbírást mindig a maximális tengelyterhelésként adják meg az adott tagállamban (EU), minden egyes első és hátsó tengelyre. Itt egy példa a könnyebb megértéshez:
Ha a műszakilag megengedett tengelyterhelés 1700 kilogramm az 1. tengelyre, akkor ez kerékenként 850 kilogramm csapágyterhelést eredményez. Más szóval, az első tengelyen lévő felniknek egyenként 850 kilogrammos terhelést kell elbírniuk.A DEZENT-nél ezek az információk mindig szerepelnek az adott felnik TÜV-tanúsítványaiban, és könnyen letölthetők innen. Most felteheti magának a kérdést, hogy ez fontos-e, és kell-e tudnia. Ez attól függ, hogy az új felnik felszerelését szakszervizre bízza-e, vagy saját maga végzi. Ha a műhelyt választja, akkor nyugodtan hátradőlhet. Ha azonban saját maga szeretné megvásárolni a felniket, a teherbírás az egyik legfontosabb kritérium, hogy biztonságosan közlekedhessen az utakon.

A nagyok

A SUV-szegmens nagyjai ennek megfelelően terhelhető felniket igényelnek. Az olyan személygépkocsikhoz, mint a Porsche Cayenne, a BMW X5 és X6, a Range Rover és a Range Rover Sport 22 colos méretben készült felnik esetében az egyes felnik teherbírása akár 1000 kilogramm is lehet. Négyes számmal megszorozva ez 4 tonna! Figyelembe véve a nagyjából 2500 kilogrammos önsúlyt, a további 1000 kilogrammos maximális teherbírást, valamint a felnire ható erőket, például terepen való használat esetén, az olykor igen magas tényleges teherbírás viszonylagossá válik.

Elektromos és hibrid autók

A hibrid autók a belső égésű motorok és az elektromos hajtás előnyeit kívánják ötvözni.
Mivel egy villanymotor már alacsony fordulatszámon is magas hatásfokot mutat, az autó indítható alacsony fordulatszámon.
Nagy fordulatszámon azonban a belső égésű motor (még) jobban működik. Ami a jármű tömegét illeti, a paraméterek megfelelően változnak a hagyományos fosszilis meghajtáshoz képest, mivel a hibrid autókban a kiegészítő meghajtás többletsúlyt eredményez. A DEZENT mindig is megfelelt ezeknek az új követelményeknek, számos felni-konstrukcióban megnövelte a csapágyterhelést is.

Az elektromos autók és hibridek autógumijai az akkumulátor miatt nagy terhelést visznek. A pillanatnyi nyomaték nagy terhet ró a gumiabroncsokra. A nagyobb súly által lassúbbá válik az autó, ami automatikusan hosszabb fékutat eredményez. Ezért fontos, hogy a lehető legjobb futásteljesítmény elérése érdekében a megfelelő autógumit válassza ki. Az elektromos vagy hibrid autókra szánt új gumiabroncsok vásárlásakor különös figyelmet kell fordítania a terhelési indexre.

Autógumiabroncs terhelési indexe

Elektromos autók esetében különösen fontos, hogy a gumiabroncsok elbírják az autó súlyát. Ezért az elektromos autók nagyobb súlya miatt extra erős, megerősített oldalfalú gumiabroncsokra van szükség.

DEZENT tipp:
XL gumiabroncsokat kifejezetten a nagy terhelésű használatra fejlesztették ki.

Miért kifizetődőek a speciális gumiabroncsok az elektromos autókhoz
Minden autótulajdonos szeretne kevesebb üzemanyagot fogyasztani, akár a pénzmegtakarítás, akár a környezetterhelés csökkentése miatt. Az elektromos autóknál döntő tényező a gumiabroncsok gördülési ellenállása, amely növeli az energiahatékonyságot és az aktív üzemanyag-fogyasztást is. Ezért a TÜV szerint a rossz autógumik akár 15%-kal is csökkenthetik az e-autó akkumulátorának töltési hatótávolságát.

A gumiabroncsok és a felnik viszik az autót

Az autó gumiabroncsai az egyetlen érintkezési pont az úttal, ami garantálja az Ön biztonságát. A gumiabroncsok, mint csúcstechnológiás termékek, futófelületük, szerkezetük és kémiai összetételük révén nyáron és télen egyaránt alkalmazkodnak a mindenkori követelményekhez. A felniknek mind a gumiabroncsokhoz, mind a tengelyen lévő kerékszereléshez 100 százalékban illeszkedniük kell. Csak így, a gumiabroncsok és a felnik tökéletes kombinációja biztosítja a gondtalan és biztonságos autózást.

DEZENT felni-konfigurátor

A DEZENT-nél éppen ezért egy egyszerűen használható és könnyen érthető konfigurátort fejlesztettünk ki. Konfigurálja autóját az új DEZENT felnikkel, és egyúttal nézze meg a műszakilag 100 százalékban megfelelő gumiabroncsok eredményeit!
Gyors, áttekinthető és műszakilag tökéletes.

Vegye könnyedén. Mi cipeljük az Ön terhét:
DEZENT felni-konfigurátor