ITT A NYÁR - Utazásra fel!
AUTÓZÁSI TIPPEK A DEZENT AJÁNLÁSÁVAL
Érdekes tények a vakációról
Az elmúlt 8 év alapján elmondható, hogy Európa szerte csökkent a tervezett nyaralások száma, mindazonáltal az EU-s lakosság 52 százaléka megy vakációra az idei évben. Az utazásra szánt keret megközelítőleg 2300 euró, ami valamivel meghaladja az amerikai állampolgárok tervezett költségvetését.
A legtöbb ember kéthetes nyaralásra megy, míg például a franciák átlagosan több, mint két és fél hetet töltenek pihenéssel. Az európaiak 65 százaléka a tengerparti célállomásokat részesíti előnyben, míg mintegy 20 százalékuk utazik a hegyekbe. Mindent összevetve azonban, az európaiak többsége végül a saját országában tölti a nyarat.

A felkészülés kulcsfontosságú
Függetlenül attól, hogy a strandra vagy a hegyekre utazunk, az előkészületek kulcsfontosságúak. Így felkészültek leszünk, ha a dolgok rosszul sülnének el, de legalábbis tudni fogjuk, hogy kivel kell kapcsolatba lépnünk.
Az Utazáshoz szükséges ellenőrző listák az interneten elérhetők, de a legjobb, ha saját listájára hagyatkozik.
Az EUB Ellenőrző listája csomagoláshoz

Elsőként az autóklubokhoz fordulhatunk segítségért, többségük rendelkezik saját utazást segítő applikációval.
Az alábbi linkekre kattintva hasznos információkat találunk.

Utazás személygépkocsival
Személygépkocsival történő utazáskor az előkészületek rendkívül fontosak. Egy európai körutazáshoz ismernünk kell a különböző nemzetközi szabályokat és előírásokat - például az útdíjakat - amik megnehezíthetik a dolgunkat az európai „autópályadíj-dzsungelben”.
A Zöldkártya - amit biztosítónktól igényelhetünk - azon kevés dolgok egyike, ami mindenhol érvényes. Ezzel igazolhatjuk, hogy rendelkezünk kötelező biztosítással.
Míg Magyarországon például kötelező, hogy autónkban legyen láthatósági mellény, elakadásjelző háromszög és elsősegély doboz, más európai országokban mások lehetnek a szabályok. Ha nem teljesítjük a kötelező előírásokat, komoly bírsággal szembesülhetünk, így érdemes előre tájékozódni. További információkért kattintson ide.

Hűvös nyugalom
Ha a nyári melegben hűsölni szeretne, különösen a hosszú autóutak során, ellenőrizze, hogy a légkondicionáló megfelelően működik-e. Íme néhány tipp:
  • Ha autójával a tűző napon parkolt, a forró levegőt mielőbb ki kell szellőztetnie. Ezért indítsa el a motort, állítsa a légkondicionálót a legalacsonyabb hőmérsékletre. Tekerje le és hagyja nyitva az ablakokat, hogy a meleg levegő távozhasson.
  • Körülbelül 3 perc elteltével, ha van tetőablak, zárjuk be A„belső levegő keringetés” gomb megnyomása után csak belső térben levő levegő cirkulál, ami növeli a hűtő hatást.
  • További öt perc múlva a „levegő keringetés” funkciót ki kell kapcsolni, hogy megakadályozzuk az ablakok párásodását és elkerüljük a rosszabb levegőminőséget az autóban.
  • A hideg levegőt soha ne irányítsa közvetlenül a testre, nehogy megfázzon! Az optimális folyamatos hűtés a szélvédőnél lévő leolvasztó fúvókákkal érhető el.
  • A túlzott klímahasználat rendkívül káros az egészségre. Minél alacsonyabbra állítja a hőmérsékletet, annál megterhelőbb a szervezet számára. A klímaberendezést a külső hőmérséklethez viszonyítva legfeljebb öt fokkal lehet alacsonyabbra állítani. Forrás: ÖAMTC
Ha messzire sodorná a szél
Amennyiben hosszú utazást tervez, az illetékes külügyminisztérium kiváló információforrásként szolgál.
Ráadásul a tényeken és adatokon kívül a lehetséges utazással járó veszélyekre is felhívják figyelmünket. Magyarországgal kapcsolatos tájékoztatásért kattintson az alábbi linkre:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Annak érdekében, hogy a jól megérdemelt nyaralás valóban élvezetes legyen, javasoljuk, hogy időben tisztázzon minden kérdést, legyen jól felkészült.  A DEZENT élményekben gazdag, pihentető nyaralást kíván Önnek!

Vacation (1)Vacation (2)Vacation (3)Vacation Teaser